Snowdnovi dokumenti kažejo, da so Kitajci ukradli načrte za F-35

by Urednik

“AVSTRALIJA VE ZA UKRADENE NAČRTE ZA LOVCA F-35”

Nov zaupen dokument ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki ga je medijem posredoval “žvižgač” Edward Snowden, kaže, da je Kitajska ukradla načrte za ameriškega lovca 5. generacije Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter.

Snowden je nemški reviji Der Spiegel posredoval nove tajne dokumente NSA, ki govorijo o obsegu mednarodne kibernetske vojne med ZDA in njenimi zaveznicami ter njihovimi nasprotniki. Eden izmed teh najnovejših zaupnih dokumentov kažejo na to, da so kitajski vohuni ukradli več terabajtov velike računalniške datoteke z konstruktorskimi in vojaškimi informacijami v zvezi z F-35. Kitajci naj bi te informacije uporabili pri oblikovanju in razvoju kitajskega lovca Chengdu J-20 in tudi Shenyang J-31, na kar vojaški analitiki že veš čas opozarjajo.

Nedovoljen prenos informacij naj bi se domnevno zgodil že leta 2007. Ukradeni podatki o F-35 domnevno prikazujejo radarske sisteme, shemo motorja in metod za hlajenje izpušnih plinov, kakor tudi nekaj konstruktorskih metod za manjšo radarsko zaznavnost.

Dokumenti, ki jih je razkril Snowden, kažejo na to, da je bila Avstralska vlada seznanjena s kibernetskim napadom. V oktobru 2014 se je namreč avstralska vlada odločila za nakup 72-ih bojnih letal F-35  v skupni vrednosti več kot  24 milijard dolarjev in je tako največji tuji kupec teh lovcev, ki ga vsekakor zanima, koliko informacij ima Kitajska o letalu. Ob tem so se pojavili namigi, da naj kitajski hekerji ukradli prav načrte za avstralsko različico letala.

Kitajske oblasti so namigovanja že odločno zanikale, kot vedno do sedaj, obtožbe pa označili za neutemeljene in nepošteno. “Tako imenovani dokazi, ki so bili uporabljeni za nepoštene obtožbe proti Kitajski, so popolnoma neutemeljeni,” je dejal kitajski predstavnik zunanjega. Ob tem je dodal, da je vprašanje kibernetskega napada na proizvajalca Lockheed Martin preveč zapleteno, da bi se tako enostavno ugotovilo krivce.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki